Nederland krijgt complimenten van de Amerikaanse president Barack Obama voor de organisatie van de nucleaire top in Den Haag. Op een zijtoneel staken de G7-landen de koppen bij elkaar over de aanpak van Rusland.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft premier Mark Rutte en Nederland gecomplimenteerd met de nucleaire top in Den Haag. ,,Buitengewoon goed werk”, zei Obama dinsdag nadat de wereldleiders de slotverklaring hadden aangenomen.
Obama: Nederland legt lat hoog
Volgens de Amerikaanse president heeft Nederland de lat heel hoog gelegd voor de laatste van de nucleaire toppen, in 2016 in Chicago. ,,Dit was niet alleen praten, maar ook actie”, zei Obama over de top in Den Haag.
Hij liet verder weten dat het van groot belang is om het proces dat is ingezet met de nucleaire toppen ,,in leven en effectief” te houden. Dat moet er toe leiden dat de landen in 2016 nieuwe afspraken kunnen ratificeren.
Obama maakte ook nog een grapje over de video’s die het Nederlandse voorzitterschap had gemaakt met daarin onder meer Johan Cruijff en Nijntje, maar als link naar de nucleaire top ook beelden van de haven van Rotterdam, Schiphol en de kerncentrale van Petten.
,,Ik kan niet garanderen dat onze video's in 2016 net zo goed zijn als die hier. Misschien dat wij niet zo creatief zullen zijn als Mark en zijn team'', aldus Obama. Vervolgens kreeg hij van Rutte officieel de voorzittershamer overhandigd.
Slot nucleaire top
De 58 wereldleiders in Den Haag zijn het dinsdag eens geworden over een slotverklaring. Premier Mark Rutte, die de bijeenkomst leidde, constateerde dat aan het einde van het overleg.
De top heeft in de slotverklaring nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal in handen krijgen, waar ze een kernwapen van kunnen maken.
Rutte verwees in zijn afsluitende woorden ook naar de onderwerpen die besproken waren die ,,niet of niet direct'' gerelateerd waren aan het eigenlijke onderwerp van de top. ,,Dat is ook waardevol'', aldus Rutte.
Rutte gaf vervolgens het voorzitterschap van de nucleaire top terug aan de Amerikaanse president Barack Obama, die met een speech in Praag in 2009 het initiatief had genomen tot de nucleaire toppen.
In de slotverklaring hebben de staatshoofden, regeringsleiders en ministers afgesproken de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal in de wereld zo klein mogelijk te houden. Het gaat daarbij om hoogverrijkt uranium en plutonium. Het radioactieve materiaal wordt bovendien beter beveiligd. Dat geldt ook voor laagverrijkt uranium en ander nucleair en radioactief materiaal, dat niet geschikt is voor een kernwapen maar wel voor een 'vuile bom'.
Volgens Nederland zijn de toezeggingen van de NSS 2014 een flinke stap vooruit en een goed vervolg op wat eerder tijdens de nucleaire toppen in Seoul (2012) en Washington (2010) al werd afgesproken.
G7 zet Rusland in de hoek
De leiders van de grote industriële landen besloten maandag in Den Haag dat de geplande G8-bijeenkomst in het Russische Sotsji van de baan is. Wel komt er in juni een G7-bijeenkomst, dus zonder Rusland, in Brussel. Ook veroordelen ze Rusland scherp.
De leiders spraken met elkaar in het Catshuis over de Oekraïne-crisis. De G7-landen vinden dat voor Rusland geen plek is na de annexatie van de Krim.
De zeven wereldleiders veroordelen ,,het illegale referendum in de Krim'' en ,,Ruslands illegale poging de Krim te annexeren''. Ze zijn bereid om verdere ,,gecoördineerde'' sancties op te leggen aan Rusland, als Moskou ,,doorgaat met de escalatie van de toestand''. Ze eisen dat Rusland meewerkt aan bemiddeling.
De wereldleiders zeggen het volk van Oekraïne alle steun toe bij het streven naar herstel van de eenheid, de democratie, de politieke stabiliteit en het bereiken van economische voorspoed. Bij de verbetering van de Oekraïense economie moet het Internationaal Monetair Fonds volgens hen een centrale rol spelen.
Energievoorziening op de agenda
De ministers van Energie zullen de komende maanden met elkaar bespreken hoe zij de energievoorziening van de zeven landen kunnen waarborgen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zei dat het er vooral om gaat de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland te verminderen.
Het hoge overleg in Den Haag, met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, was maandag aan het begin van de avond ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar nam geen deel aan het overleg.
In de G7 zitten behalve Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan).
Bovendien schoven Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl